Paardenhooi.nl

Vind goed paardenhooi in Nederland & België

Wat is goed paardenhooi?

Goede kwaliteit ruwvoer is de basis

bio ron weide zaden

Goed ruwvoer is de belangrijkste voedingsbron voor paarden, ezels, geiten, schapen en andere grazers.

Dus het grootste deel van het dieet van deze dieren en daarmee een sterk bepalende factor als het gaat om de uiteindelijke gezondheid.

Helaas wordt ruwvoer in veel gevallen slechts als vezels / vulling gezien en worden evt. tekorten met allerlei suppleties aangevuld.

Dit heeft deels te maken met de matige beschikbaarheid van goed ruwvoer maar ook de onbekendheid van wat nu echt goed ruwvoer is.

Met deze site willen wij producenten / leveranciers en afnemers met elkaar in contact brengen, achtergrond informatie en kennis verstrekken.

En hopelijk stimmuleren dat er meer goed ruwvoer beschikbaar komt.

Gelukkig voor de dieren neemt de vraag naar echt goed hooi toe maar kan helaas het lokale aanbod niet aan de vraag voldoen, dus zullen we geschikt hooi moeten importeren.

Het welzijn van de dieren staat, in onze visie, boven de negatieve ecologische aspecten zoals transport dus bieden wij op deze site naast eigen productie ook ruimte voor leveranciers die kwalitatief goed paardenhooi uit het buitenland aanbieden.  


Kenmerken van goed hooi:

* Is natuurlijk afgerijpt ( overwegend in het zaad ) geoogst

* Bevat een diversiteit aan grassen, bloemen en kruiden

* Is beperkt in cultuur klavers en productie hybriden zoals raaigras

* Is niet ingesealed

* Krijgt geen of alleen een organische vaste bemesting ( kwaliteit komt voor kwantiteit )

* Geen gebruik van kunstmest

* Geen gebruik van drijfmest

* Geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen

Toelichting op bovenstaande punten

 •  Goed hooi dient van diverse overwegend volwassen afgerijpte grassen geoogst te zijn, dan zijn namelijk alle voedingstoffen in de juiste verhoudingen in de plant vastgelegd en moet het verterings systeem van de grazer dat doen waar het voor bedoeld is, n.l. de voedingstoffen vrijmaken uit de celluloserijke vezels. 

 •  Grote diversiteit is van essentieel belang want in de natuur eten deze dieren van een veelvoud aan verschillende planten, in divers hooi kunnen ze zoeken naar wat ze individueel nodig hebben

 

 •  Beperkt in leguminosen oftewel cultuur vlinderbloemigen en productie grassen, deze bevatten verhoudingsgewijs meer gemakkelijk beschikbare suikers en onbestendige eiwitten.

 

 • Door het inpakken / insealen fermenteren wij het voedsel, wat het (te) makkelijk opneembaar maakt, deze techniek is ontwikkeld voor productievee.
  O.a  vezels worden deels reeds buiten het lichaam verteerd waarme we het dier de capaciteit ontnemen dit zelf te doen en daarmee een natuurlijke maag en darmflora / werking te ontwikkelen.
  Daarnaast maken we het product micro-biologisch instabiel, het beweegt van aeroob (met zuurstof / echt hooi) naar anaeroob (zonder zuurstof / in balen sealen) en vervolgens weer naar aeroob bij het openen van de verpakte baal. Besef dat deze microbiele instabiliteit grote invloed heeft op de stabiliteit van de darmflora en daarmee de voedingsopname en algehele gezondheid van het dier.

  Alleen door natuurlijke droging op het land en in de opslag, benaderen wij de kwaliteit van het ruwvoer wat deze dieren normaal gezien eten als door droogte en/of winterkoude het gras verdroogd staat.
  Dergelijk voedsel zorgt voor een gezond microbieel evenwicht in de maag en darm welke past bij het wezen van het dier, alle grazers eten van nature alleen aeroob voedsel.
   
 •  Vaste bemesting betekent vaste stalmest, compost, bokashi of een combinatie, evt. aangevuld met minerale spore elementen. Compost is daarbij een aeroob gefermenteerd product van plantenresten eventueel samen met mest. Bokashi is een anaeroob product van dezelfde grondstoffen. Een vaste bemesting komt langzaam / indirect beschikbaar voor de planten omdat het eerst het bodemleven moet voeden om vervolgens verwerkt te worden tot plantenvoeding.
  Zoals de natuur het bedoeld heeft, in het tempo van de natuur.

 

 •  Kunstmest en drijfmest drijven welliswaar de productie qua bio-massa omhoog maar zijn tegelijk schadelijk voor het bodemleven en verzuurt de bodem, waardoor de natuurlijke verhoudingen / balans in voedingsstoffen opname voor de plant ontregeld raakt.

 • Bestrijdingmiddelen hebben ook een nadelige invloed op het bodemleven en zullen residuen achterlaten op het gewas en opgenomen worden wat een ongewenste lichamelijke belasting vormt.

Uiteraard probeert iedereen JJK vrij hooi te produceren maar uitgesloten is dat bij natuurhooi / kruidenhooi moeilijk te garanderen, een enkel plantje in een partij zal ook zeker niet direct de fatale leverschade veroorzaken waar deze plant om bekend staat.
De ervaring leert dat juist paarden die divers en kruidenrijk hooi krijgen in staat zijn het kruiskruid,  ook in gedroogde vorm, te herkennen en bij voldoende aanbod van ruwvoer gewoon laten liggen, samen met andere kruiden waar de dieren op dat moment geen behoefte aan hebben. 

Begrijpelijk is het ook onbegonnen werk voor de fourage leveranciers om elke charge / baal hier op na te kijken. Ons inziens wegen de voordelen van kruidig hooi ruimschoots op tegen de nadelen van eenzijdig ruwvoer wat wel gegarandeerd JJK vrij is.


 

Garantie

100 % garantie op de kwaliteit van aangeboden hooi partijen kunnen wij natuurlijk niet geven, wij kunnen tenslotte niet iedere partij apart gaan controleren.

De aanbieders handelen geheel zelfstandig en zijn natuurlijk vrij om ook in andere kwaliteit ruwvoer te handelen.

 

Als afnemer zult u zelf moeten aangeven welke kwaliteit u verwacht, daarbij kunt u verwijzen naar deze site.

U kunt rechtstreeks via deze verkooppunten informatie verkrijgen over wat voor kwaliteit hooi zij op voorraad hebben en hoe zij dit uitleveren.

Vind goed paarden hooi